Birourile din București, cele mai lichide active în 2020

Având în vedere tranzacțiile în curs, în 2020 preconizăm o revenire în forță a Bucureștiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiții, față de 48% anul trecut. Orașele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoarece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.

În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, ne așteptăm la o creștere a ponderii în total tranzacții spre 80%, de la 60% anul trecut.

De remarcat, evoluția sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ și unde ne așteptăm și în 2020 la noi tranzacții în contextul în care în ultimii 3 ani au fost închise nu mai puțin de 11 vânzari de hoteluri, atât în București, cât și în orașele secundare.

Compania de consultanță imobiliară JLL a fost implicată în 2019 în tranzacții de peste 325 milioane euro.

Volumul investițiilor imobiliare va depăși în acest an 1,1 miliarde de euro.

Tranzacții de peste 700 milioane de euro sunt în prezent deja semnate sau în proces de due dilligence. Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piața imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacțiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările inițiale. Volumul tranzacțiilor înregistrat anul trecut a fost influențat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenți la investițiile pe care le fac în România.

”În ultima perioadă am reușit să convingem tot mai mulți investitori internaționali să se uite la România și acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazacții care au fost securizate deja și care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacții de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depășească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, a declarat Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă și în evoluția yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri și industrial, până la 7%, respectiv 8%. Tendința va continua și în acest an și este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

”Diferențele de randament dintre România și Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăți comparabile, ceea ce înseamnă că prețurile de pe piața locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investițiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru.

Trimiteți articolul

Formular de contact

Completati formularul

*
*
*
*