Maxim istoric al cererii de birouri

Zona Barbu Văcărescu, Floreasca a fost detronată după mulți ani

Cererea totală de spații de birouri (extinderi, renegocieri, relocări, contracte noi) din București a totalizat peste 364.000 de metri pătrați, în creștere cu aproape 50% față de 2015, înregistrând un maxim istoric al pieței de birouri românești.

”Pe lângă faptul că anul trecut companiile au închiriat o suprafață record de birouri, un lucru îmbucurător este că asistăm la o creștere proporțională și a cererii nete, adică extinderi, preînchirieri și contracte noi. Astfel, mai mult de 155.000 de metri pătrați din cererea brută a fost reprezentată de cerere nouă, cu mai mult de 40% peste nivelul din anul precedent. Contractele noi semnate în 2016 înseamnă aproximativ 15.000 de noi locuri de muncă”, a declarat Maria Florea, Head of Office Agency în cadrul JLL România.

De remarcat, de asemenea, că suprafața medie a unei tranzacții a crescut cu peste o treime de la 1.289 de metri pătrați, la 1.796 metri pătrați.

Un alt trend pe care l-am identificat pe piață anul trecut este legat de zonele alese de companii pentru a-și organiza birourile.

”După ani buni în care zonele Barbu Văcărescu- Floreasca și Dimitrie Pompeiu au atras cei mai mulți chiriași datorită livrărilor semnificative de spații noi, în 2016 am fost martorii unei creșteri importante a cererii pentru zona de Vest și Centru Vest. Acest lucru a venit firesc având în vedere extinderea dezvoltatorilor și pe alte subpiețe din București”, a precizat Maria Florea.

Astfel, dacă în 2015 din cererea brută, peste jumătate a vizat zona Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu, în timp ce zonele de Vest și Centru-Vest sub 10%, în 2016 procentajele au fost de 31%, respectiv de peste 37%.

”Estimăm că acest trend se va menține și în 2017, mai ales că în Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu sunt din ce în ce mai puține proiecte în dezvoltare, spre deosebire cu anii anteriori când aceste zone dominau din punct de vedere al livrărilor noi. Zona de Vest și Centru Vest rămâne cea mai bună soluție având în vedere infrastructura foarte bine dezvoltată și accesibilitatea spre și dinspre toate celelalte părți ale Bucureștiului”, a adăugat Maria Florea.

Din punct de vedere al livrărilor, proiectele noi au totalizat anul trecut 297.000 metri pătrați de aproape 5 ori față de 2015. Estimările pentru acest an vizează finalizarea a circa 185.000 metri pătraţi.

Cea mai mare suprafață de birouri noi va fi construită în Centru-Vest – 35% din oferta nouă anunțată spre livrare în 2017. În Barbu Văcărescu-Floreasca nu va fi finalizat nici un proiect in acest an, în timp ce în Dimitrie Pompeiu urmează să fie livrat un singur proiect de 60.000 mp – Globalworth Campus.

Stocul total în București s-a situat la finele anului trecut la 2,59 milioane de metri pătrați, astfel că în 2017 pe piață vor exista 2,78 milioane de metri pătrați.

Chiar dacă anul trecut a fost livrată o suprafață record de spații noi de birouri, Bucureștiul are în continuare cel mai mic stoc comparativ cu Varșovia - peste 5 milioane de metri pătrați și Praga și Budapesta - 3,2 – 3,3 milioane metri pătrați.

Chiriile pe piața de birouri se situează la 18,5 euro/mp/lună în clădirile prime, printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est. Pe zone, chiriile variază, fiind cuprinse între 16-18,5 euro/mp/lună în Piața Victoriei, 15-16 Floreasca –Barbu Văcărescu, 12-14 euro/mp/lună în Dimitrie Pompeiu ajungând până la 9-10 euro/mp/lună în Pipera Nord, unde rata de neocupare este foarte ridicată.

Spre comparație, în Varșovia, cea mai scumpă piață din regiune, chiria este de aproximativ 23,5 euro/mp/lună, în Budapesta maximul este de 22 euro/mp/lună, iar în Praga de 20 euro/mp/lună.

Formular de contact

Completati formularul

*
*
*
*