Clădiri verzi - LEED


leed

Înfiinţat în anul 1994 sistemul de clasificare LEED reprezintă un sistem multidisciplinar de clasificare a clădirilor şi este cel mai bun instrument de promovare a proiectării şi dezvoltării durabile a construcţiilor. A fost creat de către organizaţia non-profit USGBC (US Green Building Council). Organizaţia a fost înfiinţată în anul 1993, iar în prezent atrage membri din toate sectoarele de activitate conexe domeniului construcţiilor, inclusiv dezvoltatori şi agenţii guvernamentale.

Obiectivul principal al USGBC (n.r. Consiliul SUA pentru Clădiri Verzi) este acela de a promova metode noi de proiectare, construcţie, exploatare şi operare a clădirilor astfel încât impactul asupra mediului să fie minim. Se poate spune că o astfel de metodă ecologică de dezvoltare imobiliară este fundamentul tehnicilor actuale în domeniul construcţiilor.

Cu toate că în România, certificarea clădirilor se adresează în special proiectelor de spaţii de birouri, criteriile stabilite pot fi aplicate pentru mult mai multe tipuri de construcţii. Astfel, un set poate certifica clădirile noi (LEED pentru clădiri noi), altul doar spaţiile interioare (LEED pentru spaţiile interioare ale clădirilor comerciale), spaţii de învăţământ (LEED pentru unităţi de învăţământ), spitale (LEED pentru spaţii de îngrijire şi sănătate), sau spaţii de locuit (LEED pentru rezidenţe).

Clădirile certificate sau zonele dezvoltate sustenabil pot obţine 100+10 puncte bonus pentru diverse idei inovatoare.

În funcţie de punctele obţinute, un proiect poate să obţină una dintre cele 4 certificări disponibile:

  • 40-49 puncte - proiect certificat,
  • 50-59 puncte - nivel Silver de certificare,
  • 60-69 puncte - nivelul Gold de certificare,
  • 80 sau mai multe puncte - nivelul Platinum de certificare.

Sistemul de clasificare american LEED şi sistemul britanic de evaluare BREEAM sunt cele mai cunoscute certificări de clădiri verzi din România. În fapt, există mult mai multe sisteme de evaluare al dezvoltărilor verzi, sustenabile. Selectarea şi aplicarea unui anumit sistem de evaluare este un factor important ce trebuie avut în vedere înainte de demararea lucrărilor de construcţie, în faza de proiect. O clădire certificată constituie o distincţie nu numai pe plan local, ci şi pe plan internaţional.

Formular de contact

Completati formularul

*
*
*
*