Clădiri verzi - BREEAM


breeam

BREEAM s-a înfiinţat în anul 1990 reprezentând sistemul britanic de evaluare al clădirilor. A fost şi este folosit pentru certificarea noilor construcţii imobiliare şi a proiectelor de dezvoltări urbane noi precum şi la elaborarea de instrucţiuni pentru cele deja funcţionale.

În funcţie de tipul construcţiei şi scopul exploatării imobiliare: parcelă de teren sau clădire, aceasta este evaluată cu un punctaj care o va încadra în 10 categorii.

Punctele obţinute sunt ulterior convertite în procentaje, care la rândul lor sunt înmulţite în funcţie de importanţa fiecărei categorii şi în funcţie de tipul de proprietate evaluat spre clasificare.

Punctele caştigate în fiecare categorie sunt apoi adunate rezultând un scor care poate fi încadrat în următoarele 6 categorii:

  • < 30% - ne-certificat,
  • 30-44% - satisfăcător,
  • 45-54% - bine,
  • 55-69% - foarte bine,
  • 70-84% - excelent,
  • 85% - remarcabil.

Cele mai multe puncte pot fi obţinute în categoria de energie (21) şi cele mai puţine puncte în cadrul categoriei apă (6).

Cel mai mare avantaj al acestui sistem de evaluare este acela că poate fi aplicat la scară globală, oriunde în lume, datorită posibilităţii de a se adapta condiţiilor climatice din fiecare ţară precum şi la sistemul de legi care guvernează ţara respectivă.

Sistemul de clasificare american LEED şi sistemul britanic de evaluare BREEAM sunt cele mai cunoscute certificări de clădiri verzi din România. În fapt, există mult mai multe sisteme de evaluare al dezvoltărilor verzi, sustenabile. Selectarea şi aplicarea unui anumit sistem de evaluare este un factor important ce trebuie avut în vedere înainte de demararea lucrărilor de construcţie, în faza de proiect. O clădire certificată constituie o distincţie nu numai pe plan local, ci şi pe plan internaţional.

Formular de contact

Completati formularul

*
*
*
*